Siguranța pe Internet - clasa a IX-a B și X-a B

Activitatea a fost ținută la Liceul de Arte "Aurel Popp" Satu Mare în data de 15.05.2015 în sala de informatică și a durat, aproximativ 1 oră.

Voluntari Sigur.Info: Mares Georgeta, Doboș-Lazăr Liliana, Ligeti Csilla, Precup Cosmina

În cadrul proiectului „Siguranța pe internet”, elevii claselor a IX-a B, a X-a B au desfășurat o serie de activități, precum: filme reprezentative, educative, despre tema Siguranței pe internet, dezbateri, realizare de materiale PowerPoint.

Combinația de elevi din diverse clase de liceu a facilitat o abordare complexă a temei „Siguranța pe internet”. Ca activitate inițială elevilor li s-au propus spre proiectare/vizionare o serie de file despre tema dată. Mari degustători și navigatori ai internetului, elevii de liceu, mai ales cei din clasa a X-a B s-au dovedit a fi cei mai interesați de ceea ce se poate întâmpla, când lucrurile scapă de sub control, în urma postării unei poze/ unor poze și nu cu voia ori cu acordul protagonistului.

Elevii au avut ocazia să experimenteze vizual, cazul unei fete, care pentru a se asigura de toată atenția prietenului ei a experimentat o serie de fotografii nud, pe care Ie-a trimis acestuia. Spre marea ei mirare/surprindere, în ziua următoare tot colegiul era la curent cu poreclele ei nu tocmai etice, dar mai ales cu fotografiile în cauză, pe care prietenul ei le postase pe internet. Astfel o viață frumoasă de adolescentă s-a dovedit a fi năruită într-o clipă, printr-un gest inconștient.

În urma vizionării acestui film, unii elevi au afirmat că își vor șterge conturile de pe site-urile de socializare, că nu vor mai trimite fotografii așa, oricui, declarându-se de-a dreptul oripilați de impactul unui asemenea „accident”, în viața unui adolescent.

E evident că pe măsură ce omul conștientizează care îi este statutul în societate, care îi este menirea este cuprins de un sentiment din ce în ce mai mare de grijă legată de ce și cum apar în ochii celorlalți. Astfel pentru elevii de liceu întreaga idee a siguranței/non siguranței pe internet s-a transformat destul de repede într-o dezbatere cu aspecte pro și contra. Având deja experiența unui prieten/iubit unii dintre elevi au abordat problema expunerii personale, exprimând opinii ferme legate de limitele care trebuie să existe, totuși în orice interacțiune interumană.

Concluziile activității au fost că este util să fii atent la materialele personale pe care le postezi lumii întregi și că nu e obligatoriu ca întreaga ta viață să fie o cale deschisă pentru toată lumea. Activitatea a continuat apoi cu realizarea materialelor PowerPoint și postarea lor pe Facebook.     

ROSE
Înscriere în clasa a V-a an școlar 2021-2022
Contact

Adresa :
str. Jean Calvin nr. 10-6,
Satu Mare,
România

 

Telefon / Fax :

0261716123 (Romtelecom) 0361413142 (RDS)

 

E-mail: licartasatumare@yahoo.comWeb:
www.aurelpoppsm.ro