Siguranța pe Internet - clasa a V-a A

Activitatea a fost ținută la Liceul de Arte "Aurel Popp" Satu Mare în data de 15.05.2015 în sala de informatică cu elevii clasei a V-a A şi a durat, aproximativ 1 oră.

Voluntari Sigur.Info: prof. Doboș-Lazăr Liliana, prof. Balázs-Varhol Irma

În cadrul proiectului „Siguranța pe internet”, elevii clasei a V-a A au desfășurat o serie de activități, precum: filme reprezentative, educative, despre tema „Siguranței pe internet”, dezbateri, realizare de materiale PowerPoint.

Ce știe un elev de clasa a V-a A despre internet, Facebook, siguranță pe internet? Ancorat încă în lumea minunată, plină de lumină, candoare, lume dăruită de doamna învățătoare, pe care încă o mai caută, elevul de clasa a V-a A e victima perfectă a internetului.  Evident inocența caută inocență. Ce îi preocupă pe ei, legat de internet? jocuri distractive, colorate, cu păpuși ori dinamice, poze cu animale, cu copiii, deși unii deja cochetează cu a spiona ce fac oare colegii lor mai mari.

Desigur că părinții, cel mai adesea acasă nu le permit să intre pe internet sau nu știu că au și intrat și au cont pe Facebook ori pe alte rețele de socializare și din nou, în mod cert, dacă au constatat instalarea acestui morb în viața copilului lor au purtat câteva discuții inițiale ori periodice despre pericolele ori avantajele navigării pe internet.

Desigur că profesorul de informatică are și el un rol crucial în a le face un instructaj moral și etic, periodic cu privire la pericolele care pândesc de dincolo de ecran. Cu toate acestea, ținând cont de toate aceste sfaturi se conturează din ce în ce mai pregnant următoarea certitudine: victima perfectă a unor persoane cu deviații comportamentale, care activează pe internet sunt copii de gimnaziu, ori de nivel primar. 

Pentru micii elevi de gimnaziu vizionarea câtorva filme s-a dovedit atât aspect de teri fiere ori înspăimântare, dar și prilej de povești colaterale, de genul:  „nu m-aș fi gândit că se poate întâmpla și așa ceva cu mine ori cu alți copii”. Pericolul, mai mult sau mai puțin palpabil și-a făcut simțită prezența, în gândurile lor: la ce se expun? de fapt cine sunt oamenii, așa-zișii prieteni care răsar de nicăieri, care le dau un total neutru „like”?

Dezbaterile lor s-au finalizat cu materializarea sloganului, legat de siguranța pe internet, activitate pe care au agreat-o în mod deosebit. Și evident că aproape toți au ales poza unui copil drăgălaș, pur, zâmbitor care avea rolul de a atrage atenția asupra momentului în care ei au conștientizat,  că acolo, undeva, dincolo de un ecran se poate afla pericolul, noțiune abstractă despre care încă nu și-au făcut o idee foarte clară.

ROSE
Înscriere în clasa a V-a an școlar 2021-2022
Contact

Adresa :
str. Jean Calvin nr. 10-6,
Satu Mare,
România

 

Telefon / Fax :

0261716123 (Romtelecom) 0361413142 (RDS)

 

E-mail: licartasatumare@yahoo.comWeb:
www.aurelpoppsm.ro