Concert de Crăciun la Filarmonica

http://www.informatia-zilei.ro/sm/debut-impresionant-pentru-izabela-voropciuc-cu-orchestra-filarmonicii/

 

http://zigzagprinromania.com/artista-pian-din-satu-mare/

 

 

Karácsonyi hangverseny - 2014. december 18.

 

A „Dinu Lipatti” Filharmónia együttműködésben a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceummal egy különleges karácsonyi koncertre hívta a szatmári zenekedvelőket. Az esemény két részből állt: az elsőben Voropciuc Izabela - a Művészeti Líceum VI. osztályos tanulója, zongoratanára Manfrédi Annamária -, a szimfónikus zenekar kíséretével, Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr zongoraversenyét (K. V. 271) adta elő, majd a szünet után a zenekar, Novak Ştefanvezényletével, a hallgatóság elé varázsolta Nyikolaj Rimszkij‑Korszakov Karácsonyéj című szimfónikus szvitjét.

Nem ez az első alkalom, hogy a szatmárnémeti Filharmónia a Művészeti Líceum egy fiatal tehetségével lép színpadra, mint ahogy az sem meglepő a közönség számára, hogy a karmesteri pálca ilyenkor Novak Ştefankezében van.

Mozart Esz-dúr zongoraversenye (számszerint a kilencedik) – mely 1777-ben íródott Salzburgban egy fiatal francia zongorista, Jeunehomme, számára– nemcsak a zeneszerző első érett zongoraversenye, hanem mérföldkő a forma kialakulásában is. A mű három tételből áll: Allegro, Andantino, Rondeau: Presto, és már az első ütemekben érezhetőek a zongoraverseny eddig szokatlan tulajdonságai, mint például a hosszú zenekari bevezetés hiánya. Izabela könnyeden, de ugyanakkor figyelmesen, tökéletes összhangban a karmesterrel és zenekarral, adta elő Mozart ezen szerzeményét. A közönség tapsviharral jutalmazta az ifjú zongoristát, aki előbb egy Chopin Etüddel, majd két karácsonyi dal jazz feldolgozásával örvendeztette meg a közönséget.

Az est második részében, a két karácsonyi dallal a már Izabela által felvezetett ünnepi hangulat csak tovább fokozódott. Ez Rimszkij-Korszakov Karácsonyéj című zenekari szvitjének volt köszönhető, mely a zeneszerző azonos című operájának a zenei anyagát foglalja össze. A mű öt részre tagolódik: Szent éj, A csillagok játéka és tánca, Az ördög karácsonya, Polonéz,  Felvonulás az éjféli misére és kántálás. A tételeknek más-más hangulata van, de ami egységes az a zeneszerző színes hangszerelése. Az utolsó tételben felcsendülő harangok felfoghatók, mint a zenekar és a karmester - s természetesen, az ő tolmácsolásukban, a zeneszerző - ünnepi jókívánságai.

 

Papp Fejér Boglár,

zeneelmélet tanár