SĂPTĂMÂNA ARTEI
Facebook
„Arta este o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil.” Victor Hugo
„A művészet hatalmas nyitás minden lehetséges elÅ‘tt." Victor Hugo
Săptămâna artei la Liceul de Arte ,,Aurel Popp" debutează cu momente din viaÈ›a noastră È™colară imortalizate într-un videoclip realizat în colaborare cu Centrul Cultural G. M. Zamfirescu.
A művészetek hetét egy videóklippel indítjuk az Aurel Popp Művészeti Líceumban, mely egy kis ízelítÅ‘ hétköznapi életünkbÅ‘l.
Köszönjük a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ támogatását.
DATE STATISTICE VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19
Concert de Crăciun la Filarmonica

http://www.informatia-zilei.ro/sm/debut-impresionant-pentru-izabela-voropciuc-cu-orchestra-filarmonicii/

 

http://zigzagprinromania.com/artista-pian-din-satu-mare/

 

 

Karácsonyi hangverseny - 2014. december 18.

 

A „Dinu Lipatti” Filharmónia együttműködésben a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceummal egy különleges karácsonyi koncertre hívta a szatmári zenekedvelÅ‘ket. Az esemény két részbÅ‘l állt: az elsÅ‘ben Voropciuc Izabela - a Művészeti Líceum VI. osztályos tanulója, zongoratanára Manfrédi Annamária -, a szimfónikus zenekar kíséretével, Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr zongoraversenyét (K. V. 271) adta elÅ‘, majd a szünet után a zenekar, Novak Åžtefanvezényletével, a hallgatóság elé varázsolta Nyikolaj Rimszkij‑Korszakov Karácsonyéj című szimfónikus szvitjét.

Nem ez az elsÅ‘ alkalom, hogy a szatmárnémeti Filharmónia a Művészeti Líceum egy fiatal tehetségével lép színpadra, mint ahogy az sem meglepÅ‘ a közönség számára, hogy a karmesteri pálca ilyenkor Novak Åžtefankezében van.

Mozart Esz-dúr zongoraversenye (számszerint a kilencedik) – mely 1777-ben íródott Salzburgban egy fiatal francia zongorista, Jeunehomme, számára– nemcsak a zeneszerzÅ‘ elsÅ‘ érett zongoraversenye, hanem mérföldkÅ‘ a forma kialakulásában is. A mű három tételbÅ‘l áll: Allegro, Andantino, Rondeau: Presto, és már az elsÅ‘ ütemekben érezhetÅ‘ek a zongoraverseny eddig szokatlan tulajdonságai, mint például a hosszú zenekari bevezetés hiánya. Izabela könnyeden, de ugyanakkor figyelmesen, tökéletes összhangban a karmesterrel és zenekarral, adta elÅ‘ Mozart ezen szerzeményét. A közönség tapsviharral jutalmazta az ifjú zongoristát, aki elÅ‘bb egy Chopin Etüddel, majd két karácsonyi dal jazz feldolgozásával örvendeztette meg a közönséget.

Az est második részében, a két karácsonyi dallal a már Izabela által felvezetett ünnepi hangulat csak tovább fokozódott. Ez Rimszkij-Korszakov Karácsonyéj című zenekari szvitjének volt köszönhetÅ‘, mely a zeneszerzÅ‘ azonos című operájának a zenei anyagát foglalja össze. A mű öt részre tagolódik: Szent éj, A csillagok játéka és tánca, Az ördög karácsonya, Polonéz,  Felvonulás az éjféli misére és kántálás. A tételeknek más-más hangulata van, de ami egységes az a zeneszerzÅ‘ színes hangszerelése. Az utolsó tételben felcsendülÅ‘ harangok felfoghatók, mint a zenekar és a karmester - s természetesen, az Å‘ tolmácsolásukban, a zeneszerzÅ‘ - ünnepi jókívánságai.

 

Papp Fejér Boglár,

zeneelmélet tanár

EXAMEN PENTRU COMPLETARE DE LOCURI
ROSE
ÎNSCRIERE ÎN CLASA A V-A AN ȘCOLAR 2024-2025
Contact

Adresa :
str. Jean Calvin nr. 10-6,
Satu Mare,
România

 

Telefon :0261716123 

Mobil: 0784207270

 

E-mail: licartasatumare@yahoo.com



Web:
www.aurelpoppsm.ro